LOVe IS A… healthy 1 year old!

Onnea Loviisa: uusi uljas kaupunkimme täyttää 1 vuotta 1.1.11!

Ensimmäiseen vuoteen on toki mahtunut kaikenlaista, mutta kuten ihmislastenkin kohdalla, ei kaikkia ekavuoden toilailuja enään jonkin ajan kuluttua onneksi muisteta.

Harjoittelu ei vielä ole tehnyt mestaria, mutta mm. hallintokäytäntöjen osalta on alkukuukausien sekoilun jälkeen nähty edistystä. Talousseurantaan saatiin vuoden loppuun mennessä hyvä malli, seuraavan vuoden aikana sen voi toivoa olevan jo ajantasaistakin.

Vaiheikkaan ja vaikean prosessin jälkeen uutta suomenkielistä koulukeskusta ruvetaan tänä vuonna rakentamaan ja sille on saatu valtionosuus. Siitä ei ehkä tule sellainen kouluarkkitehtuurin helmi ja vetovoimatekijä kuin alkuun uskallettiin haaveilla, mutta suunnitteluprosessi on kuitenkin osallistanut yhteisöä laajasti ja vaikuttaisi siltä, että tämä tulee myös näkymään.

Kaupungille ei saatu ensimmäinen vuoden aikana aikaiseksi maapoliittista ohjelmaa eikä kaavoitussuunnitelmaa, mutta aluerakennemallin valmistelu on käynnissä ja siinä voi havaita jonkinlaista suunnitelmallisuutta, ainakin verrattuna edesmenneiden maalaiskuntien laisez-faire kaavoituspolitiikkaan.

Vaikka yksivuotiaamme on pääpirteittäin terve ei kasvu- ja kehitysennuste ole kuitenkaan yksinomaan hyvä. Tämänhetkiselle kustannusrakenteella Loviisa on kriisikunta vuonna 2014 ja ikärakenteen kehityssuunta on maan keskiarvoa huolestuttavampi.

Kun tieto TVOn ja Fennovoiman ydinvoimaluvista tuli kesken valtuuston kokouksen kesällä oli moni Loviisalaisvaikuttaja lyöty. Moni sanoi avoimesti, ettei mitään suunnitelma B:tä ole harkittu, kaikki munat olivat yhdessä korissa. Edelleen uusi rakennustyömaa Hästholmenilla on se perimmäinen tulevaisuusvisio ehkä enemmistölle kaupungin nykypäättäjiä.

On kuitenkin aivan mahdollista, ettei Suomeen enään rakenneta uutta ydinvoimaa. Voi olla, että jopa kokoomus joutuu hylkäämään ideologisen suhtautumisensa ja myöntämään, ettei nyt luvan saaneiden myllyjenkään sähkölle ole (ainakaan kotimaassa) kysyntää ja demarit joutuvat nielemään sen tosiasian, että raskaan teollisuuden aika meni ja jotkut meistä eivät edes haluaisi olla paperityöläisiä.

1-vuotiaan kaupungin tulevaisuusvision on perustuttava johonkin uuteen. Ei siihen mahtipontisen teolliseen Suomikuvaan jonka juuret  ovat sodissa, sotakorvauksissa ja jälleenrakennuksessa vaan uutta luovaan, elämänlaatua enemmin kuin elintasoa ja monimuotoisuutta ennemmin kuin kansallista yhtenäisyyttä korostavaan yhteiskunnan kuvaan.

Luovassa yhteiskunnassa Loviisan kaltaisella viehettävällä pikkukaupungilla meren äärellä on kaikki edellytykset menestyä. Pelkät maisemat eivät viehettävyyttä kuitenkaan tee. Edellytyksenä on, että tietyt suunnittelukortit pelataan oikein: uskalletaan luottaa elävän kaupunkikeskustan ja omaleimasten kyläkeskittymien verkostoon automarketmallin sijaan, käytetään mielikuvitusta jotta, palvelurakenteen kehittäminen, tehokkuus ja tuottavuus merkitsisivät jotakin muuta kuin tympeitä leikkauslistoja ja palveluiden katoamista, muistetaan, että kulttuuria ei synny, jos sille ei anneta tila ja resursseja, henkisiä ja fyysisiä ja ennen kaikkea suunnitellaan riittävän pitkälle, päätetään millaisen kaupungin haluamme 2031.

Tulevaisuudessa yhä harvemmalle on väliä sillä asuuko työpaikkansa välittömässä fyysisessä läheisyydessä. Helsingin, Pietarin tai Tallinnan sijaan voi ihan hyvin asua vaikka Loviisassa jos kaupunki miellyttää.

Toivottavasti kaksivuotissynttäreillä kaupungin tulevaisuudesta on jo selvempi kuva! Siihen tähtäävää kaupunkilaiskeskustelua, hyvää yhteistyötä ja onnea tälle vuodelle, yhdelle ja jokaiselle!

1 kommentti

Kategoria(t): Yleinen

One response to “LOVe IS A… healthy 1 year old!

  1. riitta Sinkkonen

    ei ole vaikea päätää, ketä änestän:) Menstystä kampanjaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s