Voikaa hyvin!

Syntymäpäivänään voinee hieman reflektoida..

Aikaisemmissa vaalikampanjoissani ja oikeastaan yhteiskunnallisessa ajattelussani about aina on perimmäinen lähtökohta ollut, että hyvinvointi ei ole elintasoa vaan elämlaatua ja hyvin voimista.

Elämänlaatu ja hyvin voiminen edellyttävät toki riittävää elintasoa ja erityisesti tyytyväisyyttä omaan elintasoon. Ne edellyttävät kuitenkin myös ja erityisesti onnellisuutta, turvaa, elinvoimaa, terveyttä, valinnan vapautta, mielekkyyttä ja innostusta- kaikki asiota joita ei (ainakaan yksin) rahalla saa.

On hienoa, että tällainen käsitys ei ole lainkaan marginaalinen. Ainakaan enään.

Perusdownshiftaajien ja vapaaehtoista vaatimattomuutta ihailevien elämäntapatietoisten ihmisten lisäksi varsin vakavasti otettavat akateemiset tahot ovat pitkään etsineet hyvinvoinnin mittareita ja määritelmiä, jotka kuvaisivat yhteisöjen ja yhteiskuntien todellista onnellisuutta ja elämänlaatua, eikä vain oletettu elintason nousua jota kuvataan talouden rahallisen volyymin kasvun mittarilla, BKT:lla, kuluttajaluottamuksella jne.

Nyt myös meillä Suomen Itsenäisyyden juhlarahasto (SITRA), jonka laissa säädetty tehtävä on ”edistää Suomen vakaata ja tasapainoista kehitystä, talouden kasvua sekä Suomen kansainvälistä kilpailukykyä ja yhteistyötä.”, ja jonka ”toimintaa ohjaa visio Suomesta kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.” on tehnyt esiselvityksen erilaisista olemassa olevista hyvinvoinnin mittareista.

Esiselvityksen lopputulema on, että mikään olemassa olevista mittareista ei suoraan sovellu Suomeen, mutta  ”Kansantalouden tilinpito ja BKT on tarpeen korvata jollakin kehittyneemmällä tilastojärjestelmällä, joka antaa paremman kuvan yhteiskuntien ja kansalaisten hyvinvoinnin kehityksestä. Suomen tulee panostaa uuden hyvinvointi-indikaattorin kehittämiseen ja käyttöönottoon. Uusi mittari on saatava yleiseen käyttöön 2010-luvulla.”

Koska hyvinvoinnin turvaaminen on kaikkien poliittisten toimijoiden ykkösasia, lienee selvää, että ylläoleva tavoite lötyy seuraavasta hallitusohjelmasta sitä kirjoittavan porukan koostumukseen katsomatta.

Syntymäpäiväni kunniaksi saanen toivottaa kaikille mitä parhainta vointia ja kiittää omasta hyvin voinnistani niin läheisiä kuin koko yhtesikuntaa!

Jätä kommentti

Kategoria(t): human interest, ihmisoikeudet, onnellisuus, sosiaaliturva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s