Lisää onkaloita

Maailman ainoana maana Suomi on vakuuttunut siitä, että olemme keksineet turvallisen tavan ”loppusijoittaa” käytetty ydinpolttoaine. Ts. eristää kyseinen materiaali elollisesta luonnosta pariksi sadaksi tuhanneksi vuodeksi.

Helppoahan se on: kaivetaan syvä kuoppa ja laitetaan kama sinne.

Ja kun se on niin helppoa on ymmärrettävää, että kuoppia halutaan kaivaa lisää. YLE kertoo, että koska TVO, Fortum ja Fennovoima eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen Olkiluodon Onkalon yhteiskäytöstä tullaan Fennovoiman (mahdollisesti rakennettavan) ydinmiilun jätteille todennäköisesti kaivamaan kuoppa toisaalle.

Elinkeinoministeri Pekkarinen muotoilee: ”Ei se ole täysin poissuljettua sekään mahdollisuus, että rakennettaisiin yhtä useampi, esimerkiksi kaksi loppusijoituspaikkaa. Muun muassa STUKin pääjohtaja Jukka Laaksonen on kiinnittänyt huomiota siihen, ettei sekään ole huono vaihtoehto.”

Liekö sattumaa, että samana päivänä samainen YLE kertoo, että maailman ensimmäiseksi ydinjätteen loppusijoituspaikaksi aiottu entinen suolakaivos Pohjois-Saksassa aiotaan tyhjentää jätteestä. Jäte on vuotanut ja nyt leukemia tapaukset ovat lähitienoon asukkaiden keskuudessa tuplaantuneet muuhun väestöön verrattuna ja naisten kilpirauhassairaudet kolminkertaistuneet.

Kyseisen uutisen ensimmäinen kommentoija ehtikin jo uumoilla, että Fennovoiman suurin omistaja, saksalainen E.On varmasti järjestää saksalaisten ydinjätteet jatkossa Suomeen. Tästä puhuttiin paljon täällä Loviisan suunnalla kun Fennovoima haki laitospaikkaa Ruotsinpyhtään saaristosta: laitoksen kylkiäisenä mitä todennäköisimmin tulee myös loppusijoituspaikka ja siitä E.Onin kaiken ydinjätteen ”viimeinen” leposija.

Edelleen YLE kertoo päivän kolmannessa ydinvoimauutisessa, että hallitus esittää ydinenergialakiin muutosta, jonka mukaan ydinvoimalan omistajalle tulee ”rajoittamaton vastuu” onnettomuudesta. Se ei kuitenkaan taida ulottua tuonne 200 000 vuoden päähän?

Jätä kommentti

Kategoria(t): energiapolitiikka, monikansalliset yritykset, ydinvoima, Ympäristöpolitiikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s