Kokkarinuorten kylmää yhteiskuntapolitikkaa

Monien näkyvien kokoomusvaikuttajien- Stubbien ja Vapaavuorien ja myös monien vähemmän näkyvien, kuntatason kokkarien kannanottoja kuulleessa voi usein lähes yhtyä niihin, jotka väittävät puoluetta vihreiden pukuosastoksi. He vaikuttavat arvoliberaaleilta, järkevää yhdyskuntasuunnittelua, ihmisoikeuksia, kohtuullisen liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa ja jopa ainakin jonkinlaista globaalia oikeudenmukaisuutta ja ylikansallisen kapitalismin pahimpien ylilyöntien kitkemistä kannattavilta. Toki he uskovat markkinoihin tarpeettoman vahvasti, myötäilevät EK:n verokantojat, rakastavat ydinvoimaa jne.

Minä en kokoomusta äänestäisi, mutta ei ole ollut vaikea ymmärtää, että moni fiksu potentiaalinen cityvihreä saattaa niin tehdä.

Kookoomusnuorten liittokokouksen alkuviikosta  hyväksymä kannanotto kehitysyhteistyöstä kertoo kuitenkin aika erivärisestä kokoomuslaisuudesta. Kokkarinuoret vaativat, että nykymuotoisesta ”sosiaalidemokrattisesta” kehitysyhteistyöstä luovutaan. Heidän mukaansa ”YK:n suositus käyttää 0,7% bruttokansantuotteesta kehitysapuun on vastuuton.”

Kokoomusnuoret eivät ole tainneet paljon tutustua kehitysmaiden arkitodellisuuten esittäessään Reaganilaisittain, että ”historia osoittaa, että kansalaisten elintason kasvun ja inhimillisten elinolosuhteiden syntymisen edellytyksenä on ollut toimiva markkinatalous, joka pohjautuu sitoviin sopimussuhteisiin, yksityisomaisuuden suojaan sekä maailmanlaajuiseen kaupankäynnin avautumiseen.” Tai sitten he tarkoittavat vain tiettyjen kansalaisryhmien elintasoa ja elinolosuhteita.

Lukemattomat esimerkit kehitysmaiden taloushistoriasta osoittavat, että inhimillinen kehitys ja köyhyyden poistaminen toteutuvat parhaiten kun talous on kohatalaisen säädeltyä ja julkiselle sektorille kuten koulutukseen ja terveydenhuoltoon satsataan kehitysyhteistyön kautta saatua tukea.

Miljoonille ihmisille juuri markkinatalouden ja yksityisomaisuuden piiriin siirtyminen kotikylien vaihdantaan ja yhteisomistukseen perustuvasta järjestelmästä muuttaa vaatimattoman elämäntavan ja niukkuuden absoluuttiseksi köyhyydeksi ja kurjuudeksi.

Maailmankauppaa tulee toki kehitysmaille avata purkamalla rikkaiden maiden tullimuureja ja eritysesti vienti- ja tuotantotukikäytäntöjä. Tämä ei yksin kuitenkaan takaa elinolosuhteiden  kehitystä  niille jotka sitä eniten tarvitsevat. Suuri osa lisääntyvästä kaupasta hyödyttää vain jo ennestään paremmin toimmentulevaa väestön osaa kehitysmaissa.

Ai, mutta nämä ehkä olivatkin ne joiden elintasoa kokkarinuoret haluavat parantaa yksityisomistuksen suojallaan?

Kokoomusnuorten mielestä nykykäytäntö syytää rahaa korruptoituneille hallituksille. Kuitenkin erityisesti suora budjettituki (tai mahdollisuus päästä sen piiriin) on tehokas keino painostaa valtiota läpinäkyvyyteen. Todellisuudessa nuorkokkarien esittämä laissez-faire malli poistaa kaikki mahdollisuudet vaikuttaa hallintoon. Hassua, että heidän mallinsa on saman henkinen kuin Kiinan.

Sinänsä on mielenkiintoista miten ja miksi Kokoomusnuoret on päätynyt tällaisten voimien haltuun, tämähän ei ollut ensimmäinen sysimusta kannanotto heiltä. Onko järjestö kaapattu vai kyteekö Kokoomuksessa laajempikin kansallismielisen äärioikeiston esiinnousu?

Jätä kommentti

Kategoria(t): demokratia, Globaali oikeudenmukaisuus, köyhyys, kehitysyhteistyö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s