Valoisaa kampanjointia

Eilen minulla oli ilo saada jakaa 450 Airamin energiansäästölamppua kansalaisille Tikkurilassa. Aktiivinen tukijani Vesa Noroviita, joka on tehnyt mahtavia Sleeping master kung fu leffoja ja 2 vaalivideota, teki merkittävän ympäristöteon ja samalla kampajateon ostaessaan jaetut lamput.

Jos hankkii kotiinsa viiden 60 watin hehkulampun tilalle 11 watin energiansäästölamput ja polttaa niitä keskimäärin kaksi tuntia päivässä vuoden ajan, säästää sähköä vuoden aikana 175 kilowattituntia. Se merkitsee lähemmäs 20 euron säästöä vuodessa ja 35 kiloa vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Jos kaikki suomalaiset vaihtaisivat hehkulamppunsa energiansäästölamppuihin säästyisi yhden ydinreaktorin neljännesvuosituotannon verran sähköä vuodessa. Australiassa, joka ei tunnetusti ole mikään ilmastopolitiikan mallioppilas, on hehkulamput päätetty kieltää. Vielä kotitalouksiakin suurempaa säästöpotentiaali on teollisuudessa ja rakentamisessa, mm. asentamalla lämmönsäätimiä.

Mutta, jotta todellista energiansäästö- ja energiatehokkuushankkeita saadaan toteutettua tarvitaan oikeaa ilmastopolitiikkaa, ei ydinvoima sumutusta. Muistakaa siis hyvät ihmiset äänestää ja äänestäkää ilmastonsuojelun puolesta!

2 kommenttia

Kategoria(t): energiapolitiikka, Ilmastonmuutos, kampanja, ydinvoima, Ympäristöpolitiikka

2 responses to “Valoisaa kampanjointia

  1. Kieltämättä konkreettinen ympäristöteko tuo energiansäästölamppujen jakaminen. Mutta entä sitten eduskunnassa, mikä tulee olemaan ensimmäinen ympäristötekosi siellä? Olisitko valmis ehdottamaan sähkölamppujen kieltämistä myös Suomessa? Entä muovipussien?

  2. Ensimmäiset ympäristötekoni kansanedustajana tulevat toivottavasti liittymään hallitusohjelman ympäristöpoliittisiin kirjauksiin: syöttötariffit uusiutuville, taloudellista ohjausta energiansäästöhankkeiden toteuttamiseksi, uuden luonnonarvometsäluokan kehittäminen täyssuojelun ja tehometsätalouden väliin, suojellun metsän reipas lisäys (rutkasti rahaa METSO ohjelmaan), maatalouden ympäristötukikriteerien tiukentaminen, luomu osuuden kasvattaminen, kaivoslain uudistaminen ja ekologinen verouudistus, muutamia mainitakseni.

    Jos saamme tuoreimpien gallupien lupaaman vaalivoiton realisoitua olemme mitä todennäköisimmin hallituspuolue eikä ole mitään haaveilua nyt todella saada ilmasto- ja ympäristöpolitiikka vahvasti hallitusohjelmaan.

    Mutta hehkulamput olisin valmis kieltämään. Itse asiassa eilistä postausta kirjoittaessani en ollut tietoinen, luin vasta eilisestä Vihreästä Langasta, että Satu Hassi on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen Euroopan parlamentissa http://www.satuhassi.net/eutoiminta/kk_hehkulamput.htm

    Siinä todetaan mm. , että ”perinteiset hehkulamput muuntavat valoksi vaivaiset 5 % käyttämästään sähköstä. Jos tuo sähkö on tuotettu lauhdevoimalaitoksessa, hehkulamppu muuttaa valoksi vain 1-2 % voimalaitoksen polttoaineen alkuperäisestä energiasta. ” ja kysytään, ”Harkitseeko komissio esitystä hehkulamppujen kieltämiseksi EU:n alueella niiden alhaisen energiatehokkuuden vuoksi? ”

    Olisin toki valmis ajamaan samaa suomessakin. Muovipussien kieltäminen kokonaan on ehkä kuitenkin isompi juttu vaikka hyvältä kuulostaakin. Ehkä niiden tiukempi verottamanen olisi oikea tapa edistää maatuvien pussien tai kestokassien käyttöä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s