Varoittava esimerkki USAsta

Viimeisen kymmenen vuoden aikana tuloerot ovat Suomessa kasvaneet enemmän kuin missään muualla Euroopassa. Suomalaisten köyhyys on kaksinkertaistunut.

Silti valtapuolueemme haluavat jatkaa verojen leikkaamisen ja julkisen sektorin karsimisen tiellä, eivätkä halua edes keskustella sosiaaliturvan uudistamisesta niin, että kasvavan työtätekevien köyhien luokan ja työttömien asema paranisi.

Tällaisesta politiikasta on varoittava esimerkki siitä maasta jonka kanssa Suomi tämän tästä skabaa kilpailukykyisimmän talouden tittelistä, eli USAsta.

Yhdysvalloissa on McClatchy uutistoimiston analysoimien 2005 väestötilastojen mukaan nyt enemmän köyhyyttä kuin kolmeen vuosikymmeneen. Syvä köyhyys on 2000-2005 railakkaiden verokevennysvuosien aikana lisääntynyt 26 prosenttia.

Rutiköyhiä, alle 400 eurolla toimeentulevia on USAssa raportin mukaan 16 miljoonaa. Näistä kaikista köyhimmistä 2/3 on naisia ja kolmannes alle 17 vuotiaita. Esimerkiksi maan pääkaupungin asukkaista yli 10 prosenttia kuuluu kaikista tiukimmilla elävään ryhmään.

On hyvä aina silloin tällöin vilkaista aavan meren tuolle puolen ja miettiä kuinka kovasti sinne kilpailukyvyn satumaahan kaivataan.

On selvää, että perustuloon pohjautuva sosiaaliturvajärjestelmä vähentäisi eriarvoistumista, mahdollistaisi elintason nostamisen työn teon kautta ja varmistaisi, että kukaan ei putoa sosiaaliturvan ulkopuolelle.

Ennen perustulon käyttöön ottoa on suomalaista köyhyyttä lievitettävä nostamalla minimietuuksia: opintorahaa, pienimpiä kansaneläkkeitä, peruspäivärahaa ja minimi vanhempainrahaa ja, kyllä myös laskemalla veroja, mutta vain pienituloisilta: perustulon kaltainen vaikutus pienituloisille syntyisi jos kaikki tulot 1000 euroon saakka kuussa vapautettaisiin veroista.

1 kommentti

Kategoria(t): köyhyys, perustulo

One response to “Varoittava esimerkki USAsta

  1. Unto Hämäläinen siteeraa tätä postausta Perässähiihtäjässä (http://blogit.hs.fi/unski). Hieno homma.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s