Perusturvauudistuksen jarrutus ihmetyttää

 Alla tämän päiväinen kannarimme demarien perustulon dissauksesta josta kiejoitin edellisessä postauksessa. Outoa, että STT ei julkaissut tätä.

Vihreiden puheenjohtajiston mielestä perusturvauudistus on välttämätön työelämän ja sosiaaliturvan oikeudenmukaisuuden kohentamiseksi.

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg, varapuheenjohtajat Janne Länsipuro, Ville Niinistö ja Anni Sinnemäki pitävät välttämättömänä, että ensi vaalikaudella aloitetaan laajamittainen perusturvauudistus. Työelämän murros on heikentänyt ihmisten arjen turvallisuutta eikä sosiaaliturva ole enää ajan tasalla. Tästä on merkkinä lisääntyvä köyhyys ja työelämän eriarvoisuus.

Vihreät ovat eri mieltä perjantaina julkistetun SDP:läisen ajatushautomon Kalevi Sorsa -säätiön raportista, jossa vähätellään sosiaaliturvan ongelmia. Sosialidemokraattien ehdotukset hienosäädöstä tai järjestelmän monimutkaistamisesta entisestään eivät vakuuta. Heillä olisi jo viimeisissä hallituksissa ollut aikaa korjata ongelmat, jos ne olisi hienosäädöllä poistettavissa.

Sosialidemokraattien muutosvastarinta on jakamassa ihmisiä A- ja B-luokan kansalaisiin. Ainoastaan vakituisessa työssä olevilla on riittävä perusturva. Muilla perusturva on tilkkutäkkimäisen ja ahdistavan hallinnon takana. Pätkätyöläisten, tutkijoiden, taiteilijoiden, työttömien, kotiäitien ja -isien, eläkeläisten, opiskelijoiden sekä yrittäjien turva on riittämätön. Sosiaaliturva pakottaa myös ihmisiä joutilaisuuteen, koska työn ja sosiaaliturvan yhdistäminen on lähes mahdotonta.

Vihreiden mielestä perustulon kaltainen uudistus antaisi työelämästä syrjäytyneille mahdollisuuden mielekkääseen työhön. Perustulon avulla työvoima- ja sosiaalihallinto voisi hallinnoinnin sijaan keskittyä ihmisten auttamiseen. Vihreät kannattavat Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtasen näkemystä siitä, että ensi vaalikaudella on aloitettava laajamittainen sosiaaliturvan uudistus, koska nykyinen sosiaaliturva ei toimi ja se asettaa ihmiset keskenään eriarvoiseen asemaan.

Vihreiden mielestä perusturvaa on parannettava ja työn tekemisen on aina oltava kannattavaa. Tähän tähtää myös Vihreiden perustulomalli. Vihreiden mielestä on hälyttävää, että sosialidemokraatit torjuvat perustulon kaltaiset uudistukset tekaistuilla ja populistisilla argumenteilla. Vihreiden puheenjohtajiston mielestä demareiden tarkoituksena on ainoastaan puolustaa eriarvoistavaa ja vakavasti puutteellista nykyjärjestelmää. Vihreiden puheenjohtajat ovat pettyneitä demareiden haluttomuuteen käydä keskustelua sosiaaliturvan uudistamisesta.

4 kommenttia

Kategoria(t): perustulo, sosiaaliturva, tiedotteet, vihreät

4 responses to “Perusturvauudistuksen jarrutus ihmetyttää

 1. Miksi tätä tiedotetta ei julkaistu? Koska kaikki helsinkiläiset politiikan toimittajat ovat tämän viikon hiihtolomalla, ehkäpä yrityksensä Lapin-majalla. Heillä kun on hyvät, pysyvät ja täysiaikaiset työsuhteet.

  Samasta syystä samat toimittajat eivät pidä perustulokeskustelua olennaisena vaan haluavat keksiä vielä yhden tosinokkelan tavan kysyä Nato-jäsenyydestä.

 2. Näin varmaan.

  Olisi kai vainoharhaista ajtella, että perustulokeskustelun vaientamiseen olisi jokin poliittinen syy…

  Ilta-Sanomat kirjoittaa:

  ”Vihreille ei oikein suoda oikeutta alustaa vaalien pääkysymystä. Jos se heille suotaisiin, perustuloasiassa syntyisi kaksi vaihtoehtoista blokkia: viherpuna puolesta ja sinipuna vastaan.

  Tällainen asetelma korostaisi äänestäjän todellisia valinnanmahdollisuuksia, mutta se ei sopisi punamullan vaalikäsikirjoitukseen. Siksi vihreiden perustuloidea lokeroidaan pois kattavan poliittisen väittelyn piiristä.”

 3. Kyllä se on julkaistu, ainakin tänään oli Hesarissa referoituna tuo. STT:n uutisena vieläpä.

 4. Joo pahoittelut STT:lle syytöksestä, myöhäinen julkaisu johtui kuulemma jostain tietoteknisestä häikästä. Kannarin pohjalta on julkaistu tänään uutinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s