Voitto lumiukoille!

Lumiukot ovat laskiaistiistaina kokoontuneet mielenosoituksiin ympäri Suomea, Muoniosta tänne Porvooseen, vaatimaan EU:lta ripeitä tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Ja näyttää siltä, että kun lumiukot lähtevät liikkeelle heitä myös kuunnellaan! Väliaikatiedot Brysselissä käytävistä ympäristöministerien neuvotteluista kertovat,  että Suomi on kuin onkin valmis sitoutumaan siihen,  että EU alentaa kasvihuonepäästöjä yksipuolisesti 20% vuoteen 2020 mennessä ja 30% jos muut teollisuusmaat ovat mukana. 

Pääministeri Vanhanenhan valmisteli suomalaisia päinvastaiseen pelottelemalla, että ilmastonmuutoken torjuminen maksaa työpaikkoja. Käsittämätön väite kun päinvastoin uusiutuvan energian odotetaan, mm MTK:ssa, työllistävän lähivuosina kymmeniä tuhansia suomalaisia.

Muutama päivä sitten, lauantaina, Loviisan seudun vihreät tarjosivat kaupunkilaisille elokuvakokemuksen kun USA:n ”entisen seuraavan presidentin” Al Gore:n elokuva Epämiellyttävä totuus näytettiin Loviisan hienossa 40-luvulla rakennetussa Kino Marilynissä.

Näytöksen jälkeen pidetyssä keskustelutilaisuudessa molemmat keskustelukumppanit hämmästyttivät kuulijoita lausunnoillaan.

SDP:n Eeva Kauppisen ydinvoimamyönteiset kannanotot eivät niinkään yllättäneet, vaan se,  ettei hän kokenut tarvetta perustella niitä sen enempää, edes pyydettäessä,  muuten kuin että ”teollisuus tarvitsee perusvoimaa” ja ”sähkön kulutus tulee kasvamaan.”

RKP:n Thomas Rosenberg, aiemmin Loviisan vihreissäkin vaikuttanut ydinvoiman vastustaja ja tuulivoima-aktivisti, yllätti vielä enemmän toteamalla, ettei hän ole aivan varma ”näiden ilmasto -’teorioiden’ paikkaansapitävyydestä.” Varsinkin Goren leffan jälkeen tämä ei oikein uponnut yleisöön. Rosenberg ei itse nähnyt elokuvaa, koska joutui henkilökohtaisen syyn takia olemaan toisaalla.

Elokuvassahan mm. todetaan, että tuhannen artikkelin otos tieteellisistä julkaisuista ei löytänyt yhtään joka olisi kiistänyt ihmisen toimien vaikutuksen ilmastonmuutoksen kiihdyttämiseen. Sen sijaan USAlaisista ei-tieteellisistä julkaisuista otetussa otoksessa puolet artikkeleista suhtautui ilmasto- ”teorioihin” skeptisesti.

6 kommenttia

Kategoria(t): Ilmastonmuutos, Itä-Uusimaa, kampanja, vihreät, Ympäristöpolitiikka

6 responses to “Voitto lumiukoille!

 1. Janne Haarni

  Demareiden ”yllättävä” linja paljastuu aika hyvin myös Greenpeacen puoluevertailusta. Demareiden tunnuslause voisi olla Just Say No (to Climate Protection). Puolue ei esim. aseta mitään energiansäästötavoitteita, vaan ”sähköntarpeen arvioidaan kasvavan edelleen sekä teollisuudessa, palveluelinkeinoissa että kotitalouksissa”. Näinhän se menee, jos mitään ei tehdä. Aika surullista.
  http://www.greenpeace.org/finland/fi/vaalit-2007/vertailu

 2. Olen kiinnostunut niistä mainitsemistasi ”väliaikatiedoista”, ovatko ne jotain henk.koht.tiedonantoja? Julkisen tiedon mukaan Suomi on kuhnuri, mutta ehkä asia on jo muuttunut kun aamulla herätään?

 3. Kuhnuri Suomi kyllä on. Valitettavasti. Sen muuttaminen vaatii isompia muutoksia kuin lumiukot saavat yhdellä mielenilmaisulla aikaiseksi.
  Mutta, Suomi tosiaan oli neuvottelujen jälkeen valmis sopimaan, että EU leikkaa päästöjä yksipuolisestikin 20% vaikka muut (siis USA) eivät tulisikaan mukaan.

  Suomi kuitenkin ujutti sopimukseen lauseen, että päästövähennysten jakoa unionin jäsenmaiden kesken tarkastellaan myöhemmin.

  Täytyy toivoa, että kun tuon tarkastelun aika tulee Suomessa olisi ilmastomyönteisempi hallitus kuin tällä hetkellä.

 4. 13 vuodessa 20 %? Huh.

  No, siksi kai tässä näitä vaalejakin taas pidetään. Kai tavoite on reilusti yli 50 prosentin?

 5. Päästövähennys tavoite on 80% vuoteen 2050.

  Vai tarkoititko tavoitetta vaaleissa 🙂 ?

 6. Toki! …Lämpötilan kehitysarviot tosin näyttävät aika karmeilta vielä senkin toteutuessa.

  Tässä on vielä sekin puoli, että emme tiedä, että millaisia muita seurauksia tuolla hiilen määrällä ilmakehässä vielä voi olla. Sitä on aina tähän asti ollut tasainen 280 ppm. Tiedetään, että ilmakehässä ei ollut juuri nimeksikään happea ennen syanobakteerien invaasiota, joten yksittäinen laji voi todella vaikuttaa merkittävästi planeetan olosuhteiden kehitykseen vain tuottamalla omasta mielestään mitättömän määrän jotain kaasua.

  20%! Se on varsin nimellinen myönnytys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s