Ihmiset tekevät kylän

Itä-Uudenmaan liitto on valinnut kotikyläni Isnäsin vuoden kyläksi. Tapausta juhlistettiin sunnuntaina kakkukahveilla nuorisoseurantalolla Solbackassa. Paikalla oli yli sata ihmistä.

Lasten hienojen musiikki- ja tanssiesitysten jälkeen pidettiin joukko puheita.

Kunnanjohtaja Ralf Sjödahl sanoi puheessaan, että joskin Pernajan kunnan kohtalosta ei kukaan tiedä mitään, on varmaa, että Isnäsin kylä pysyy.

Näin on. Vaikka tiettyjen kunnallisten palveluiden, kuten koulujen säilyminen onkin ensiarvoisen tärkeää on kylä jotain aivan muuta kuin maatieteellinen tai hallinnollinen määritelmä. Kylän tekevät ihmiset ja heidän keskinäiset kanssakäymisensä.

Pidin tilaisuudessa lyhyen puheenvuoron, jossa kannustin kaikkia Isnäsiläisiä kiinnostumaan toisistaan ja toistensa projekteista vieläkin enemmän, menemään mukaan yhdistyksiin ja käyttämään kyläläisten palveluita.

Kuntauudistuksen yhteydessä tai viimeistään pian sen jälkeen olisi tärkeää kehittää todellista lähidemokratiaa. On paljon asioita joista voitaisiin hyvin päättää kylä- tai kaupunginosatasolla.

Kyläneuvostoilla tulisi olla omaa päätäntä- ja budjettivaltaa esimerkiksi virkistysalueiden hoidossa, kulttuuritoimessa ja lastenpäivähoidossa. Niille tulisi varata mahdollisuus osallistua kaavoitukseen ja liikenteen suunnitteluun.

Olemassa olevat kyläyhdistykset ja kylätoimikunnat voisivat ruveta vaatimaan roolinsa vahvistamista lähidemokratiavajeen estämiseksi kuntaliitosten myötä.

Jätä kommentti

Kategoria(t): demokratia, human interest, Itä-Uusimaa, Pernaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s