Ydinvoimavyörytys yltyy

Vaalien lähetessä tulee selväksi, että se mitä vielä viime talvena Vihreissä toivoimme, mutta emme aivan uskoneet, toteutuu: näistä todella tulee ilmasto- ja energiavaalit, ja saamme tilaisuuden esitellä kansalaisille omaa energiavisiotamme.

Ilmastonmuutos on maailman vakavin turvallisuusuhka, eikä siltä voi kukaan ummistaa silmiään, eivät edes pahimmat kyynikot tai ahneimmat kapitalistit.

Mutta hepä ovatkin löytäneet ilmastonmuutoksesta uuden keinon kirittää vanhaa väsynyttä keppihevostaan: ydinvoiman lisärakentamisen.

Ydinvoimalla tuotetaan pelkkää sähköä. Suomen ilmastopäästöistä kolme neljännestä on kuitenkin peräisin muualta kuin sähkön tuotannosta: lämmityksestä, liikenteestä, teollisuuden prosesseista ja maataloudesta.

Jo viides ydinvoimala, jos se joskus valmistuu, mahdollistaisi sen, ettei hiili- ja turvelauhdevoimaa tarvita keskivertovuonna.

Jostain syyssä EK:ssa ja SAK:ssa on helpompi hahmottaa yksi ydinvoimala kuin monia hakevoimaloita ja tuulipuistoja, vaikka on itsestään selvää, että hajautettu, uusiutuviin perustuva energiaratkaisu on halvempi, työllistävämpi ja turvallisempi vaihtoehto.

EK:n mielestä EU komission eilen julkaisemat energiapoliittiset tavoitteet ovat liian kunnianhimoisia. EK katsoo, ettei EU:n tulisi sitoutua mihinkään yksipuolisiin päästövähennyksiin, ja että 20 prosentin tavoite uusiutuvien käytölle on liian kova.

Maan ystävät sen sijaan ovat eri mieltä todeten, että ilman tiukempia tavoitteita ei katastrofaalista ilmastonmuutosta kyetä torjumaan. Järjestö perää tiedotteessaan tiukempia energiatehokkuusnormeja mm. autoille ja rakentamiseen.

Komissiokin tarjoaa ydinvoimaa ratkaisuksi, vaikkei silläkään tiettävästi ole viisasten kiveä satojatuhansia vuosia säteilevän korkea-aktiivisen jätteen vaarojen eliminoimiseen, tai ydinteknologian ja ydinaseiden välisen kytköksen purkamiseen.

Kun Kokoomus vielä päätti yrittää kaataa hallituksen viime metreillä tivaamalla sen ydinvoimakantoja, ja pääministeri Vanhanen vastaa todeten, ettei ydinvoima ole periaatteellinen vaan tarkoituksenmukaisuuskysymys, alkaa kuva hahmottua.

Vaaleissa saamme varautua todelliseen ydinvoimavyörytykseen. Ja hyvä niin, pääsemme puhumaan tärkeista asioista kohtalaisen avoimin kortein. On vain toivottava, että kansalaiset jaksavat perehtyä sisältöihin, eikä EK:n karkea propaganda halvasta ja hauskasta ydinvoimasta uppoa.

5 kommenttia

Kategoria(t): Ilmastonmuutos, ydinvoima, Ympäristöpolitiikka

5 responses to “Ydinvoimavyörytys yltyy

 1. Mihin hukkuu tässä ydinvoimahössötyksessä se fakta, että ydinvoimaloiden poltoainevarat ovat loppumassa.

  Tai se miten pieni osa maailman energiantuotannosta toteutetaan ydinvoimalla, muitakin mahdollisuuksia on.

  Silmät auki kansalaiset, tai pitäsikös sanoa silmät kiinni koska meitä jälleen kerran pissataan linssiin.

 2. Kokoomuksen ratkaisu energiakysymykseenhän on lisätä fissiota kun odotellaan fuusiota (http://www.blogger.com/profile/03283636957356011713).

  … ja elatus maksut lottokupongilla kuittaisin…

  Uraanin riittävyydesta on hyvä tiivistelmä Samin blogissa (http://www.samisuomalainen.fi/?p=352)

  Keskustakin tuli ydinvoimakysymyksen suhteen ulos kaapista ja otti varovaisen myönteisen kannan. Sinänsä keskustan tämänpäiväisessä paperissa oli paljon hyvääkin. Keskusta nimittäin sitoo ainakin periaatteellisella tasolla ydinvoiman rakentamisen fossiilivoimaloiden alasajoon eikä tavoittele energiankulutuksen kasvua.

  Omassa blogissani pohdin tänään myös tätä ydinvoimakysymystä (http://www.markkuhannula.fi/?p=73). Jos kaikki suuret puolueet ovat ydinvoiman lisärakentamisen kannalla, niin onko peli jo pelattu? No ei ole, sillä hallitus tarvitsee kolmannen apupuolueen. Pienemmistä puolueista vain rkp on liputtanut ydinvoiman puolesta, vähän häpeillen tosin sekin. Näissä vaaleissa ääni rkp:lle taitaa olla ääni ydinvoiman puolesta.

 3. Jos keskusta haluaa sitoa ydinvoiman rakentamisen fossiilivoimaloiden alasajoon, heidän ei kannata tukea kuudennen rakentamista:
  jo viides reaktori korvaa valmistuessaan kaiken lauhdevoiman. Sähkön ja lämmön yhteistuotantoa ei voi ydinvoimalla korvata. Siihen soveltuu paremmin bioenergia, puu ja ruokohelpi.

  RKP ei mainitse ydinvoimaa ympäristöohjelmassaan jota joku päivä sitten dissasin. Se, yhdistettynä Enestamin ilmoitukseen oman kantansa muutoksesta, voidaan nykyilmastossa lukea enemmin kannatukseksi kuin vastustukseksi.

  Täällä meidän suunnalla, maakuntahallituksessa heidän linja on ollut: ”emme halua kuudetta reaktoria, mutta haluamme sen Loviisaan kun se kuitenkin tulee.”

  Vasureilla on puolueena selkeän kielteinen ydinvoimakanta, mutta yksittäisiä kannattajia on merkittävissä asemissa.

  Perussuomalaisten enrgiakantojen innoittajana lienee aika lailla suo, kuokka ja Jussi meininki, mutta mikäs siinä jos se tässä asiassa johtaa oikeaan päätelmään.

  Kristillisdemokraattien linjaukset ovat jäänet vähän hämärän peittoon, mutta eivät he kovin ydinvoimamyönteisiä liene.

  Mutta toki on selvää, että me olemme ainoa puolue jolla on selkeä ohjelma energiapoliittiseksi kokonaisratkaisuksi, jolla tarvittavat radikaalit päästövähennykset saavutetaan hyvinvoinnista tinkimättä.

 4. Rkp ei todellakaan ota kovin selvää kantaa ydinvoimaan.

  Vaaliohjelma oli lupaava: “Öljyriippuvuuttamme pitää vähentää panostamalla uusiutuviin energiamuotoihin.” Sen selkeämpää ydinvoimakantaa ei löytynyt sen paremmin vaali- kuin puolueohjemastakaan. Verkkosivujen ‘kysymyksiä ja vastauksia‘ kohdan alla kuitenkin löytyi puolueelta jonkinlainen ydinvoimakanta: “Rkp:n kanta ydinvoimaan on ollut varauksellinen 1970-luvun puolestavälistä. … Kyoto-sopimuksen mukaiset hiilidioksidipäästöjen vähennyksiin on kuitenkin tällä hetkellä vaikea päästä ilman ydinvoimaa.”

  Minä kyllä tulkitsin tämän niin, ettei enää olla niin varauksellisia kuin aiemmin eli rkp ei enää vastusta ydinvoimaa.

  Minusta demarit ja kokoomus ovat selkeästi ydinvoiman kannattajia, kepu ja rkp ydinvoiman hyväksyjiä ja vihreät, vasurit ja ps vastaan. Kristillisistä en tiedä. Kenties he ajatelevat että tämä kysymys on korkeamman kädessa?

 5. RKP:n varapuhis Jan D. Oker-Blom oli kanssani samassa koulupanelissa Vantaalla pari päivää sitten ja otti siellä yksiselitteisen ydinvoimamyönteisen kannan.

  Mielenkiintoista oli, että samassa tilaisuudessa ollut Perussuomalaisten ehdokas, jonka nimi ei valitettavasti rekisteröitynyt muistiini, teki samoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s