Liittyykö Pekkarisen takinkääntö uraanipäätöksiin?

En ole tippaakaan yllättänyt Mauri Pekkarisen takinkääntötempusta ydinvoiman lisärakentamisen suhteen.

Ajoitus on kuitenkin mielenkiintoinen: täällä Itä-uudellamaalla odotellaan hermostuneissa tunnelmissa Pekkarisen ministeriön päätöksiä Ranskalaisen Areva/Cogeman uraanikaivosvaltaushakemuksistä.

Joulun alla Pekkarinen sanoi, että hänellä nousevat karvat pystyyn kun samat ihmiset vastustavat uraaninlouhintaa ja kannattavat ydinvoiman lisärakentamista.

Täytyy sanoa, että minulla on vähän sama vika: juuri Suomen päätökset ydinvoimaan satsaamisesta uhkaavat kiihdyttää globaalia ydinvoimabuumia ja sitä myöten uraanipolttoaineen globaalia kysyntää.

Pekkarinen on ilmeisesti luonut omat johtopäätöksensä: ennen Itä-uudenmaan valtauspäätösten julkistamista hänen on varmistettava, ettei häntä voi syyttää kaksinaismoralismista. Siispä Pekkarisen on kannatettava ydinvoiman lisärakentamista.

2 kommenttia

Kategoria(t): Ilmastonmuutos, Itä-Uusimaa, uraani, ydinvoima, Ympäristöpolitiikka

2 responses to “Liittyykö Pekkarisen takinkääntö uraanipäätöksiin?

  1. Eikö ydinvoimasta luopuminen pakota vähentämään energian kulutusta? Miten ihmiset saadaan vähentämään energian kulutusta? Kuka on niin altruistinen? Vai pitäisikö jonkun valtiollisen tahon pakottaa ihmiset spartalaiseen elämäntapaan?

  2. Energiansäästö on tosiaan merkittävä työkalu ilmastonmuutoksen torjunnassa.

    Yksityiset ihmiset voivat toki tehdä kaikenlaista säästääkseen energiaa: käyttää energiansäästölamppuja, sammuttaa sähkölaitteet sen sijaan, että niitä pidetään ikuisesti valmiustilassa jne. Ei edes kovin Spartalaista.

    Mutta paljon enemmän voidaan saada aikaan poliittisilla ratkaisuilla joilla kannustetaan, tai joissain tapauksissa pakotetaan, säästämään energiaa.

    VTT:n mukaan uusien kerrostalojen energiankulutusta voidaan leikata 70% matalaenergiateknologioita hyödyntämällä. Rakennuskustannukset ovat vain pari prosenttia suuremmat. Myös omakotitalojen energiatehokkuutta olisi helppo lisätä ja sähkö- ja öljylämmitystä korvata ottamalla käyttöön riittävät investointituet. Rakennusten lämmityshän syö noin viidenneksen Suomen energiankulutuksesta.

    Teollisuudessa puolet taloudellisesti kannattavista energiansäästöhankkeista on teoteuttamatta. Teollisuuden sähkömoottorien käyntinopeutta säätelevät taajuusmuuttajat leikkaisivat moottorien sähkön kulutusta jopa puolella. Sähkömoottorie vievät 2/3 teollisuuden käyttämöstä sähköstä. Taajuusmuuttajat ja muut energiansäästöinvestoinnit maksavat itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Yritykset tarvitsevät kuitenkin jonkin verran poliittista porkkanaa ja vähän myös keppiä tehdäkseen näitä ratkaisuja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s