Hakkuut uhkaavat joulua?

Välitän tänne Joulupukin tiedotteen. Lämmin joulu etelässä – kuuma talvi tulossa pohjoisen metsissä (taas) ?

JOULUPUKIN KOTIMETSIÄ HAKATAAN
– JOULU VAARASSA PERUUNTUA

Massiiviset avohakkuut Savukosken ikimetsissä lähellä Korvatunturia ovat pilanneet Korvatunturin asukkaiden joulumielen. Joulupukki ja tontut ovat olleet jo kuukauden jatkuneista Metsähallituksen luonnonhävitystoimista niin masentuneita, että tämän joulun lahjatoimitukset ovat vakavasti uhattuina.

– Töitä ei ole jaksettu tehdä läheskään niin uutterasti kuin olisi pitänyt, vahvistaa itse joulupukki.
– Hakkuukoneita ja puurekkoja ollaan saatu väistellä tämän tästä ja kotimetsien tuho on vienyt työmotivaation tykkänään.

– Kyllä se nyt huonolta näyttää tämän joulun tilanne, moni paikka jää varmasti käymättä, jos täältä nyt päästään liikkeelle ollenkaan, kommentoi pukki apeana.
Joulupukki muoreineen ja avustajineen on myös alkanut selvittää kotipaikan vaihtoa. Luonnonystävänä tunnettu vanha risuparta on jo käynyt tutustumassa Venäjän ja Kanadan metsäerämaihin. Näistä maista vielä löytyy laajempia alueita, joilla voisi rauhassa puuhailla jouluhommissa pelkäämättä jatkuvasti monitoimikoneita.

Metsähallitus aloitti Metsä-Lapin viimeisten, luonnontilaisten suojelemattomien metsäerämaiden laajamittaiset hakkuut marraskuussa. Tarkoituksena on tuhota alueiden luonnonarvot ennen kuin suojelupaine kasvaa liian suureksi. Hakkuiden taloudellinenkin kannattavuus on varsin kyseenalaista. Hyvin vähätuottoisia ikimetsiä rahdataan käytännössä pelkästään sellukattilaan, Stora Enson tehtaaseen Kemijärvelle.

– Eikö Suomessa vuonna 2006 keksitä mitään muuta käyttöä aarniometsille ja 500-vuotiaille aihkimännyille, ihmettelee joulupukki.
– Näillä metsillä on todella suuri merkitys poronhoidolle, turismille ja paikalliselle identiteetille. Luonnon monimuotoisuudesta ja maisema-arvoista nyt puhumattakaan.

Osa pukin tontuista on ryhtynyt kokonaan lakkoilemaan ja he jakavat tiedotteita hakkuista yleisillä paikoilla perjantaina.

Internet-sivulla http://www.forestinfo.fi/metsalappi voi tutustua kyseisiin metsiin ja hakkuisiin. Sivuilta löytyy runsaasti kuvia ja tietoa samoin kuin luonnonsuojelujärjestöjen tekemä raportti näistä metsistä pdf-muodossa.

LISÄTIETOJA:
Joulupukki, p. 040 8116275, joulun.ukko@gmail.com

Jätä kommentti

Kategoria(t): Yleinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s