Uusi vuosi

Aikomukseni ei ole kovin paljon raportoida tämän blogin välityksellä tekemisiäni ja menemisiäni. Eilisen suhteen ajattelin tehdä kuitenkin poikkeuksen.

Tiedän, että tulevaa vuotta on ennustettu vuoden ensimmäisen päivän luonteen perusteella. Minulla oli eilen vuoden 33 ensimmäinen päivä.

Itse en ole ollut koskaan kovin innostunut mistään ennsutamistyyppisistä uskomuksista. Harmi sinänsä koska vuoden 33 ensimmäisen päivän perusteella voisi ennustaa seuraavasta elinvuodestani tulevan mm. poliittisesti melko kiireinen. Sen taas voisi päätellä enteilevän vaalimenestystä.

Syntymäpäiväni aamulla tein muutaman kilon yrttisuolaa. Se on kahdeksan yrtin ja merisuolan sekoitus ja hyvää. Sitä saa mm. ruohonjuuresta ja torstaista aaton aattoon Vanhan ylioppilastalon joulumyyjäisistä. Sen lisäksi seuloin jonkun verran ranskalaista rakuunaa. Ransakalainen rakuuna on venäläistä rakuunaa aika paljon kivemman makuista, mutta viljelyllisesti hankalampaa: se talvehtii heikommin, eikä sitä voi lisätä siemenestä vaan ainoastaan pistokkaista.

Seuloessa rakuunaa toi sen tuoksu mieleen lapsuuteni Neuvostoliitosta limsan nimeltään ,,Tarhun”. Se on räikeän vihreää limsaa joka maistuu rakuunalta, ihan oikeasti ja vahvasti. Kuten tuon linkin takana olevalta neuvostolimsaetikettisaitilta voi havainnoida oli erilaisia hedelmä- ja yrttiuutepohjaisia  virvoitusjuomia Neuvostoliitossa huima määrä.

Näiden ns. oikeiden töiden jälkeen huristelin autolla Järvenpään lukioon vaalipaneeliin. Tämä poikkesi aikalailla muista koulupaneeleista joissa olen ollut. Ensinnäkin muistakin puolueista oli paikalle tullut yllättävänkin ”korkea” edustus. Vasureita edusti puoluesihteeri Aulis ”Sailan faija” Ruuth, demareita Vantaalainen kansanedustaja Kimmo Kiljunen, Kepua Tuusulalainen kansanedustaja Antti Kaikkonen, Perussuomalaisia Timo Soini, RKP:tä heidän naisjärjestön puhis Anne Karlsson-Finne, Kokkareita kansanedustaja Raija Vahasalo ja Kristillisdemokraatteja puoluesihteeri Annika Kokko.

Paneeli oli sitenkin poikkeava, että kysymykset olivat paljon paremmin valmisteltuja kuin koulupaneeleissa yleensä.  Ne koskivat viinaveroa, opintotukea, ajoneuvonkäyttömaksua, samaasukupuolta olevien parien adoptio-oikeutta, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa ja NATOa. Ydinvoimasta kysyttiin valitettavasti ainoastaan kyllä-ei kysymyksellä. Paneelin jälkeen Aulis Ruuth totesi äänestäneensä ydinvoima kysymyksessä ”Ei” puoluueen kannan, ei oman henkilökohtaisen kantansa mukaisesti.

Soinin populismia oli huvittavan pelottavaa seurata.  Hän halusi lähettää turvapaikkashoppailijat muualle ostoksille ja vakuutti, että jokin päivä Suomen kansa päättää jättää uppoavan laivan, Euroopan Unionin. Myönnettäköön, että hän kyllä osaa roolinsa ja pystyi vetämään kysymyksen kuin kysymyksen EU-kritiikkiin.

Vahasalo oli sitä mieltä, että NATO on muuttanut luonnettaan täysin ja on nykyään enemmän poliittinen kuin sotilaallinen järjestö.

Kaikkonen vaati lisää opintorahaa ja samalla oli sitä mieltä, että nyt tehdyt pienet korotukset opiskelijoiden ateria- ja asumistukiin olivat melko hyviä saavutuksia.

Joku oikeistotädeistä, en ole ihan varma kuka, oli sitä mieltä, että viinaveron alennus on vaikuttanut erityisesti juuri nuorten juomatapoihin.

Paneelin jälkeen kävin kahvilassa ja keskustelin kansalaisvaikuttamisen keinovalikoimista Keski-uusmaalaisen ystävän kanssa.

Illalla oli Pernajasssa valtuuston budjettikokous. Yritin vielä saada rakennus- ja ympäristölautakunnalle sen pyytämiä lisä resursseja yhden puolipäiväisen työntekijän palkkaamiseen. Niin rakennustarkastaja kuin ympäristönsuojelupäällikökin ovat kroonisen ylityöllistettyjä ja ehtivät hoitaa vain pakolliset rutiinit. Esitykseni kaatui odotetusti äänin 17-3.

Tosin kokouksen jälkeen, synttäreistäni kuultuaan, kunnanjohtaja sanoi, että jos merkkipäivä olisi ollut tiedossa olisi asiaan varmasti suhtauduttu toisin.

Sain myös ensimmäistä kertaa maistaa korruption hedelmiä: kokouksen jälkeisellä jouluaterialla vanhainkodin ruokalassa meille kaikille jaettiin rannekellot joissa on kunnan vaakuna.

Leif Skogster RKP:n ryhmästä kysyi asetetaanko kello Porvoon vai Loviisan aikaan. Se onkin iso kysymys seuraavan vuoden mittaan.

Itse kannatan edelleen ajatusta, että kaikki Itä-uudenmaan kunnat yhdistettäisiin yhdeksi aluekunnaksi jolla olisi demokraattinen hallinto ja joka vastaisi mm. terveydenhuollosta, liikenteestä ja toisen asteen koulutuksesta. Nykyiset kunnat jäisivät henkiin kaupunginosaneuvostojen kaltaisiksi paikallisdemokratian elimiksi joille annettaisiin niin paljon päätös- ja budjettivaltaa kuin mahdollista. Näiden lähikuntien määrää voisi jopa kasvattaa nykyisestä ja niissä voisi tehdä radikaalejakin avoimen demokratian kokeiluja.

Illalla ystävät veivät minut Porvooseen juhlimaan synttäreitä vaikka olinkin ensin vastahakoinen. Saunoimme vastarannalla joen tulviessa kun kova etelä tuuli työnsi merivettä vastavirtaan. En muista aiemmin uineeni syntymäpäivänäni.

Nyt on tietynlainen synttäriruuhka. Tänään viettää syntymäpäiää ystäväni ja ensimmäinen ihastuksen kohteeni Lara. Hän on minua päivän nuorempi. Olimme samalla luokalla Moskovan suomalaisessa peruskoulussa ja myöhemmin SYKissä. Lara on sairastanut pitkään MS-tautia.

Tänään viettää synttäreitään ystäväni Irene, joka niin ikään on minua päivän nuorempi. Irene asui täällä Isnäsissä kesän 2001 ja on sen jälkeen ollut säännöllinen vieras. Irene on mm. luontaishoitaja ja hyvä tyyppi.

Myös naapurini Milkan äiti viettää tänään synttäreitään. Hän asuu siinä talossa jossa eilen saunoimme.

Huomenna on Nikon synttärit. Niko on valukuvaaja ja dj joka toipuu nyt vakavasta pyöräilyonnettomuudesta. Viime eduskuntavaaleissa Nikon ottamalla ratsastuskuvalla oli epäilemättä osuutta hyvään äänisaaliiseeni.

Ylihuomenna viettää syntymäpäivää rakas äitini joka on minua 3o vuotta miinus 3 päivää vanhempi. Hän on kirjastonhoitaja, tai nykykielellä informaatikko ja vastailee mihin vaan kysymykseen Helsingin kaupungin kirjaston tietohuoltoasemalla.

Samana päivänä äitini kanssa juhlii ex-vaimoni Traci. Hän on minua 3 päivää nuorempi. Hän juhlii Nairobissa jossa työskentelee UNEPn leivissä, kuten jossain aiemmassa postauksessa olen maininnut.

Monia armorikkaita vuosia kaikille!

10 kommenttia

Kategoria(t): human interest

10 responses to “Uusi vuosi

 1. Mielenkiintoinen paneeli varmasti. Onneksi olkoon kaima.
  Rauhallista joulua sinne ”Porvoon itäosiin”. =)

 2. Hei Janne,

  paljon onnea syntymäpäivän johdosta!

  terveisin Aija

 3. Onnea Janne minunkin puolesta!

  Otettiinko lukiopaneelissa esille keskustan ehdotus kunnallisvaalien ääni-ikärajan laskemisesta 16 vuoteen? Mitä mieltä olet siitä? Miltä ne teinit vaikuttivat, olisiko heistä äänestäjiksi?

 4. Paneelin puheenjohtajat esittivät kysymyksen kunnallisvaalien ikärajan laskemisesta sekä yleisölle, että panelisteille heti alussa, ennen keskustelun varsinaista alkua.

  Yleisöstä nousi vain muutama käsi, murskaava enemmistö siis ei kannattanut tai ei välittänyt. panelisteista ainakin Kaikkonen ja minä nostimme kätemme. En ole aivan varma oliko joku muukin vielä.

  Itse kannatan ajatusta (kun hiljattain uutisoitiin, että vihreiden ”johto” ei kannata ajatusta, ei minulta ollut kukaan kysynyt. Kyselijän mielestä varapuheenjohtajat eivät ilmeisesti kuulu puolueen ”johtoon”). Myös vihreät nuoret http://www.vino.fi ovat ajaneet äänestys iän laskemista kunnallisvaaleissa 16:een.

  Mutta toki on paljon muitakin tapoja nuorten vaikuttaa. Kansalaisjärjestötoiminta ja nuorisovaltuustot esimerkiksi.

 5. Janne E

  Tässä vielä iltasaduksi ystävämme Timo S:n luomaa proosaa.
  http://www.perussuomalaiset.fi/ajankohtaista/soini_09122006.html

 6. Hauskaa, että jopa Perussuomalaiset pitävät meitä uhkana!

  Vaikka lienee otta, että on jokin ”protestiääni” segmentti jolle voimme olla vaihtoehtoja.

  Oliko se Hesarin NYT liite vai mikä, jossa kerrottiin Perussuomalaisten naisjärjestöstä (kyllä sellainenkin on)? Jutussa haastateltiin nuorta Perussuomalaista naisehdokasta, joka sanoi, että jos ei olisi Perussuomalaisissa niin voisi kai äänestää vihreitä… Tai jotain sinne päin.

  Noista Soinin heitoista: totta kai haluamme hallitukseen. Sitä kautta ajamiamme asioita voi oikeasti edistää. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja eriarvoistumisen torjumisella on sen verran kiire, että pelkkä räksyttäminen ei oikein riitä.

  Kansalaisjärjestöt voivat esittää kompromissittomia vaatimuksia ja niin kuuluukin. Me pyrimme toteuttamaan niitä poliittisten kompromissien kautta: edistämällä jotain toisille tärkeää voimme saada tahtomme läpi.

  Suurin osa vihreistä on kannattanut EU perustuslaillista sopimusta alusta alkaen. Se ei ole täydellinen, mutta se on huomattavasti parempi kuin tämän hetkinen kokoelma sopimuksia.

  Olisimme halunneet kansanäänestyksen, mutta sitä ei tullut. Nyt äänestettiin kuitenkin sopimuksesta, ei menettelytavasta.

  Sopimus ei kuitenkaan Ranskan ja Hollannin kansanäänestysten tuloksista johtuen astu voimaan. Henkilökohtaisesti toivoisin, että se vielä avattaisiin hyväksyttäisiin sitten Euroopanlaajuisessa kansanäänestyksessä 2009 parlamenttivaalien yhteydessä.

 7. Milla

  Moi!

  Mä muistin sekä sun, että Tracin (että Nikon) synntärit ja olin ihan hengessä mukana, vaikken ketään muistanutkaan onnitella aivan oikeana päivänä. Mut vitsi, sata tuhatta halia (AINAKIN!!!) ja paljon lämpöä (mutta ei tätä hysteerisen lämmintä talvea tai kasvihuoneilmiötäkään…) ja voikun ehdittäis nähdä pian. Jos olet perjantaina Hesassa, niin silloin! One love 🙂

 8. Juttu Perussuomalaisista naisista löytyy Ylkkärin sivuilta:

  http://www.ylioppilaslehti.fi/2006/11/17/ihan-perusnaisia/

  Todella hupaisa kirjoitus!

 9. Aivan mahtava juttu, harmi vaan ettei Danhammar ”myytti” kestänyt lähemmäs vaaleja. Siitä olisi saanut vielä monet naurut.

  Jos uskallatte niin tehkää niin kuin iso Carl sanoi ja googlettakaa Carl Danhammar =)

 10. Anteeksi kirjoitusvirhe se on Danhammer.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s