Sandinista!

Uutisraportit kertovat, että Nicaraguassa Sandinistien kansallisen vapautuksen rintama (FSLN) saattaa hyvinkin olla tämän päiväisissä vaaleissa palaamassa valtaan 16 vuoden tauon jälkeen.

Todettakoon heti kärkeen, että kaikki mitä Sandinistit tekevät ei automaattisesti ole hyvää. Esimerkiksi toissa viikolla parlamentissa FSLN:n tuella tehty päätös kieltää kaikki abortit 8 vuoden (!) vankeusrangaistuksen uhalla ei tue kuvaa edistyksellisestä vallankumouspuolueesta.

Kuitenkin tulen iloitsemaan jos voitto tulee. Olessani 18 vuotiaana nuorukaisena vapaaehtoisprikaatilaisena Matagalpalaisella osuuskuntamuotoisella kahvitilalla, olivat vuoden 1990 tapahtumat tuoreessa muistissa ja monien mielet maassa. Vuonna 1990 Violetta Chamorro ja hänen UNO koalitionsa kukisti Sandinistit USA:n tuella, Bush vanhempi lupasi rahaa jos UNO voittaa ja lisää sotaa jos Frente voittaa.

Kun nyt lukee USA:n edustajien retoriikkaa tulee vahva de ja vu tunnelma: Yhdysvaltain edustajainhuoneen ulkoasianvaliokunnan läntisen pallonpuoliskon asioista vastaavan komitean puhis Dan Burton varoitti Nicaragualaisia, että Sandinistien voitto voisi johtaa 175 miljoonan dollarin avun mentykseen.

Hänen kolleegansa, saman valiokunnan tarkastuslautakunnan puhis Dana Rohrabacher kirjoitti kansallisen turvallisuuden ministerille Michael Chertoffille esittäen että jos FSLN voittaa tulisi USA:ssa asuvien Nicaragualaisten rahalähetykset kotiin estää. Näiden rahalähetysten määrä vastaa 16.9%:a Nicaraguan BKTstä.
Burton sanoi, että: “During the 1980s, under the government of Daniel Ortega, …It was a very difficult time because thousands of Nicaraguans lost their lives…it´s important that the people know what can happen if the government returns to the kind of government there was in the 1980s.”

Onko tuo uhkailua vai uhkailua?

Kaikki tietävät, että USA rahoitti ja koulutti raakalaismaisten Contrien sotaa Nicaragualaista yhteiskuntaa vastaan koko 1980 luvun ajan. Monet varmasti muistavat, että Kansainvälinen tuomioistuin tuomitsi USA:n maksamaan Nicaragualle korvauksia terroriteoista (josta USA tietysti kieltäytyi).

Mutta kuinka moni on nähnyt CIA:n sabotaasi oppaan jossa tavallisia Nicaragualaisia kehoitetaan aiheuttamaan sekasortoa tukkimalla wc pönttöjä ja polttamalla poliisiasemia? Käykääpä katsomassa!

Toivottavasti pelottelu ei nyt pure ja Sandinistit saavat tilaisuuden osoittaa, että heillä on näkemys siitä miten rutiköyhä maa vihdoinkin voidaan nostaa ahdingosta. Mikäli näin käy lienevät Suomi-Nicaragua seuran 25 vuotisbileet 17.11. Gloriassa sitäkin riemukkaammat.

1 kommentti

Kategoria(t): Globaali oikeudenmukaisuus

One response to “Sandinista!

  1. Ehkä jotain freudilaista, mutta muiden ehdokkaiden sivulistassa lukee Mikael Fogelholmin tilalla Mikael Fagerholm=). Kannattanee korjata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s