Tervetuloa kampanjablogiini!

f1000021.JPGf1000014.JPGf1000012.JPG
Olen Janne Länsipuro, 32-vuotias luomuyrittäjä; viljelijä ja kokki.

Poliittisena henkilönä olen Vihreiden varapuheenjohtaja ja kunnanvaltuutettu Pernajasta. Olen ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä.

Olen ehdolla eduskuntaan, koska Suomi ja maailma tarvitsevat muutosta.

Ilmastonmuutoksen torjuminen ja globaali oikeudenmukaisuus ovat poliittisia valintoja. Ei ole samantekevää, ketkä kaksisataa edustajaa eduskunnassa seuraavalla kaudella istuvat. On aika laittaa itsetyytyväiset vanhat pönöttäjät vaihtoon ja valita tilalle porukkaa, jonka käsitykset maailmasta eivät ole kivettyneet johonkin menneeseen aikaan, jota hallitsivat isot savupiiput ja isot koneet.

Ihmisten ja luonnon hyvinvointi eivät ole ristiriitaisia päämääriä. Jos tyydymme rikastumaan vain hiukan hitaammin, voimme estää katastrofaalisen ilmastonmuutoksen ja turvata kaikkien maailman ihmisten oikeuden perustarpeisiin; puhtaaseen veteen, riittävään ruokaan ja turvalliseen elämään, ylittämättä luonnon kantokykyä.

Jos taas emme toimi nyt, käy se hyvin kalliiksi myös taloudellisesti: Maailmanpankin pääekonomisti Sir Nicholas Stern toteaa tuoreessa Britannian hallitukselle tehdyssä raportissa, että ”business as usual” ilmastoksenmuutoksen edessä voi johtaa syvään taloudelliseen lamaan, maailman talouden pienenemiseen 20%lla.

f1000013.JPGf1000019.JPGf1000015.JPG

Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen toiminut käytännöllisellä tasolla ekologisen elämäntavan edistämiseksi, tarjoten ihmisille kulutusvaihtoehtoja, joilla tukea luontoa kunnioittavaa yritystoimintaa suomalaisella maaseudulla. Yhteistyö Labbyn biodynaamisella tilalla toimivien ihmisten ja yritysten välillä on tarjonnut näkymän eettisen yritystoiminnan mahdollisuuksista, sekä niistä haasteista joita se yksilölle asettaa, niin sosiaalisesti kuin taloudellisestikin.

Jo nuoresta olen ollut hyvin poliittinen ihminen, vuoden 2000 kunnallisvaaleista lähtien myös puoluepoliittinen sellainen. Olen toiminut paikallistasolla Loviisan seudun vihreissä, Vihreän liiton puoluevaltuuskunnassa ja reilun vuoden puolueen varapuheenjohtajana.

Kaikessa poliittisessa toiminnassani on johtoajatuksena ollut turvallisen lapsuuden, inspiroivan nuoruuden, mielekkään työn ja kunniallisen vanhuuden takaaminen kaikille maailman ihmisille harmoniassa luomakunnan elinvoimaisen monimuotoisuuden kanssa.

Yksilövalinnat kaupassa tai sähkösopimusta tehdessä ovat tärkeitä, mutta rakenteita muuttamalla oikeiden valintojen tekeminen muuttuu helpommaksi, halvemmaksi ja hauskemmaksi. Rakenteiden muuttaminen edellyttää poliittista toimintaa.

Ennen puoluepolitiikkaan tuloani ajattelin, että ainoa todellinen tapa muuttaa luontoa ja ihmistä riistäviä rakenteita on vallankumous, että kaikki edustuksellinen demokratia ja puoluepolitiikka erityisesti ovat itsessään korruptoituneita.

On totta, että äänestämällä ei voi lyhyellä aikavälillä kaataa kapitalismia, lopettaa sotia, sulkea kaikkia ydinvoimaloita tai lopettaa ihmisryhmien välisiä jännitteitä. Mutta ei siihen pysty mikään mukaan yksittäinen teko.

Ajatus kaiken muuttavasta vallankumouksesta, anarkistien – joihin itsenikin vielä vuosikymmen sitten luin- ajamasta globaalista yleislakosta, on tässä ajassa niin kaukaa haettu ja maailman ekologinen ja sosiaalinen tilanne sen verran vakava, että aikaa odottaa ei ole. Lisäksi hyvistä tarkoitusperistään ja korkeista ideaaleistaan huolimatta vallankumoukselliset usein jumittuvat sotilaallisiin struktuureihin, joita he uskovat taistelun edellyttävän. Niissä tapauksissa joissa vallankumoukselliset ovat päässeet rakentamaan yhteiskuntajärjestystä on se valitettavan usein muotoutunut militaristiseksi ja hierarkiseksi.

Edustuksellinen demokratia ei ole täydellistä. Päätöksenteon osallistavuutta on lisättävä mm. kansanäänestysten ja kansalaisaloitteiden kautta. Päätöksiä, joita voi tehdä lähellä, ei ehdoin tahdoin tarvitse viedä kauas ja kansalaisuus tulee ulottaa kaikille Euroopassa asuville.

Vihreät kunnanvaltuustoissa, Suomen kansanedustuslaitoksessa, europarlamentissa ja ympäri maailman luovat muutosta sisältä päin. Rauhanomaisesti ja kestävällä tavalla. Toimittuani tässä liikkeessä vapaaehtoisena joitain vuosia olen nyt valmis tekemään vihreää politiikkaa kokopäiväisesti.

Tervetuloa messiin.

Lehmät

8 kommenttia

Kategoria(t): Yleinen

8 responses to “Tervetuloa kampanjablogiini!

 1. ”kaataa kapitalismia, lopettaa sotia, sulkea kaikkia ydinvoimaloita tai lopettaa ihmisryhmien välisiä jännitteitä”

  Kapitalismia ei tarvitse kaataa. Kunhan kontrolloida hieman ihmiskasvoisemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Markkinatalousmekanismit ja -kiihkokkeet ovat sikäli 20. vuosisadan menestystarina, että niiden kyljessä (länsimainen) tiede eteni valtavaa vauhtia, parantaen ihmisten elinajanodotetta useammalla vuosikymmenellä ja muutenkin elämänlaatuamme merkittävästi.

  Politiikka ei itsessään jännitteitä lopeta. Ihmisten sisäinen muutos etenee hitaasti ja kivuliaasti, toivottavasti tervehtyen asteittain uusien sukupolvien myötä.

  Kaikkien ydinvoimaloiden sulkeminen pitkittäisi fossiilisten elinkaarta. Kummat sulkisit ensin vanhat hiilivoimalat vai ydinvoimalat?

 2. Totta! Markkinamekanismit ovat toivottavasti myös 21. vuosisadan alkupuolen menestystarina.

  Esimerkiksi syöttötariffit, eli taattu hinta sähköverkkoon syötetylle tietyllä tavalla tuotetulle sähkölle, ovat Saksassa kolminkertaistaneet uusiutuvilla tuotetun sähkön määrän.

  Suomessakin syöttötariffi päätettiin hiljattain ottaa käyttöön – turvelauhteelle!
  Markkinamekanismeista ja ympäristönsuojelun taloudesta ilmestyi viime viikolla Oras Tynkkysen helppolukuinen, mutta tiivistä asiaa sisältävä pamfletti Vihreä on kasvun väri. Kirjan voi tilata Vihreä Lanka lehden sivuilta http://www.vihrealanka.fi/oraskirja

  Mutta mitä ”kapitalismin kaatamiseen” tulee: itse näkisin, että oma ideaalikuvani markkinataloudesta ei enää olisi kapitalismia. Määräävää eivät olisi pääoman liikkeet ja hallinta vaan ihmisten luovuus ja kyky tuottaa hyvinvointia.

  Suuri osa tämän päivän pääomista periytyy historiallisista rikoksista: maan ryöstöstä, orjuudesta, kolonialismista, sodista. Niiden kasvu edellyttää riiston jatkumista, halpaa työvoimaa ja luonnonvarojen moraalitonta haltuunottoa. Tai sitten ne syntyvät tyhjästä arvopaperimarkkinoilla. Luovuutta kai sekin.

  Inhimillisessä markkinataloudessa olisivat pääoman omistajien vaatimukset voitoista pienempiä, talouden tehtävä olisi tuottaa hyvinvointia ihmisyhteisöille, ei rahaa itsensä takia.

  Raha sinänsä on ihan ok arvon annon väline. Myös ”vanhat verirahat” voi pestä antamalla nyt niillä arvoa eettisesti kestäville asioille. Vaikka tuotto jäisi pienemmäksi.

  Hiili- vai ydinvoima? siinäpä kysymys. Ehkä ensin hiililauhde ja vanhimmat ydinvoimalat.

  Mutta ennen kuin päästään sulkemaan pitäisi päästä yhteisymmärrykseen siitä, mitä tilalle, ja mikä tulevaisuuden yhteiskunnan ja talouden todellinen energian tarve on.

  Ihan ensin on katsottava missä kaikkialla voidaan säästää, ja sitten kasattava monipuolinen paletti hajautettua, uusiutuvaa energian tuotantoa.

  Kirjoittelen tästä toki enemmän myöhemmin, mutta erittäin suositeltavaa energiatietoutta sisältää Vihreän eduskuntaryhmän ilmasto- ja energiaohjelma http://www.vihreat.fi/system/files?file=ilmastojaenergia2005.pdf

  HUOMENNA LA 4.11. ILMASTOMARSSI! Tulkaa ottamaan kantaa! http://www.ilmastomarssi.fi.

 3. Tervehdys Janne L.

  Päätin tehdä ekoteon ja en osallistunut ilmastomarssille, kun nääs olisi pitänyt tulla ykstyisautolla. Ei muuta kuin green power ja lumitöihin =)

 4. Hahaa! Jätkähän puhuu ihan niinku mä:D Tuo ensimmäinen kirjoituksesi tänne blogiin olisi oikeasti voinut olla melkein mun kynästä;) Hauskaa! Pidemmälle en ole vielä ehtinyt (uudempiin merkintöihin), sillä löysin blogisi vasta nyt. Lisäsin sen samantien Blogilistan suosikit-listaani:)

  Tunnut kirjoittavan aika usein tänne, mikä on harmillista. Miten kohta ehtii enää tehdä mitään muuta kuin lukea hienojen ihmisten blogeja? Kysynpä vaan. Onneks jäin just taas friikuksi, eikä töitä tunnu ilmaantuvan, eli mikäs tässä on lueskellessa;)

  Halaus ja terkkuja chileille, joiden haluan uskoa olevan hengissä vielä. Nyt niille hissukseen alkaisi löytyä kyyti uuteen kotiin…Ei saa olla liian myöhäistä.

 5. Janne

  Janne E:

  Olisit tietty voinut hyppää mun yksityis(tai yhteis)auton kyytiin…

  Mutta lumityöt on hauskoja myös. Nähdään Paahtimolla 9/11, Porvoon ViNOn Älä Osta Mitään suunnittelukokoukses. Klo 18. ?

  Laura:

  Hmm, chileillä taitaa mennä tässä vaiheessa jo vähän heikosti. Pelkäänpä, että ne jäi kasvihuoneen ulkopuolelle. Ja sisälläkin on tainnut olla jo pakkasta.

  Sikäli, että itsekin mainitsit anarkismin suosikki -ismiksesi ei liene outoa jos teksti vaikuttaa omalta… Eiköhän meillä ole aika monella samantyyppisii taustoja poliittisen ajattelun kehittymisen poluilla.

  See ya.

 6. Näin varmaan on:) Tai no, ei ihan kaikki poliitikot taida entisiä punkkareita olla;D Enemmänkin Arkadianmäelle mahtuisi…

  Voi pikku-chilejä. Sydämeen sattuu, kun mietin niitä jäätyneinä kasvihuoneen pihalla. Mun kotona niillä olis ollut niin kivaa…

 7. Elämä on kovaa, kasveillekin. En kuitenkaan usko, että ne varsinaisesti kärsivät.

  Tiedän tosin, että tästä kasvien sielullisuudesta voi olla erilaisiakin käsityksiä.

  Ensi kevään chilit kylvetään viikko pari ennen vaaleja. Tule vaikka kylvämään ne silloin itse.

 8. Ei kai siinä muukaan auta;) Sit annan niille nimiä ja kaikkea ärsyttävää, mitä raavas maajussi sisälläsi ei voi ollenkaan sulattaa:D

  Chilit on ihan parasta. Mun toteemikasvi;) (Mä en sit oikeasti usko mihinkään toteemi-asioihin…Ainakaan vielä;))

  Väsään just kasvispihvejä, joihin tulee sikana chiliä, kuten kaikkeen kunnon ruokaan kuuluu tulla.

  (Ja ei sitä tiedä, yhtäkkiä ne nyt pakastuneet chilit voikin herätä henkiin…jos ne olikin vaan syväjäässä;D) —> Menee pois oudon huumorinsa kanssa toisen asiallisesta ja hienosta blogista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s